Κοκόνι και πάλι κοκόνι


Η μικρή μου τρελο- Μπούγκη, 9 ετών


Η ζωή με ένα κοκόνι δεν είναι ποτέ βαρετή. Αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει κάθε ιδιοκτήτης ενός κοκονιού. Όπως είχα γράψει και σε μια παλαιότερη ανάρτηση,(http://andromeda-mygalaxy.blogspot.gr/2012/12/boogie_3896.html )το κοκόνι ήταν μια άγνωστη μέχρι τώρα ράτσα. Να θυμίσω ξανά πώς κοκόνι στα αρχαία ελληνικά σημαίνει μικρόσωμος σκύλος και το όνομα αναφέρεται σε μια από τις αρχαιότερες ράτσες ελληνικών σκύλων.
Το μεγάλο μυστήριο όμως είναι πως αυτή η ράτσα διασώθηκε μόνη της ανα τους αιώνες. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κοκονιών μεταξύ όλων και εμού, μαζέψαμε τα κοκονάκια μας αδέσποτα από το δρόμο. Και όλοι φυσικά αναρωτιόμαστε πώς γίνεται όλα αυτά τα σκυλάκια να μοιράζονται τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά τόσο στην όψη, όσο και στον χαρακτήρα. Ίσως να υπάρχει η έμφυτη τάση της φυσικής επιλογής σε αυτά τα μικρόσωμα σκυλάκια, να εντοπίζουν μονάχα το ταίρι της ιδίας ράτσας. Γεγονός που δεν με εκπλήσσει μιας και  ως ιδιοκτήτρια θηλυκού κοκονιού έχω διαπιστώσει το πόσο επιλεκτική είναι η σκυλίτσα μου στις συμπάθειές της στα αρσενικά. 
Την τελευταία τριετία μάλιστα υπάρχει μια πολύ μεγάλη έξαρση ενδιαφέροντος του κόσμου για αυτήν την ράτσα. Όλο και περισσότερες οικογένειες, ακόμα και αυτές που δεν ήταν ποτέ εξοικειωμένες με τα κατοικίδια, αποζητούν να βρουν ένα κοκόνι για το σπίτι. Το ευτυχές είναι πως τα κοκονάκια δεν εμπορεύονται αλλά χαρίζονται και τα περισσότερα μαζεύονται από τους δρόμους. 
Αυτός ο έρωτας με τα κοκονάνια διαδόθηκε από στόμα σε στόμα μεταξύ των αφεντικών. Πρόσφατα μάλιστα είχα κι εγώ την χαρά να μου ζητηθεί να ψάξω ένα κοκόνι για μια οικογένεια φίλων. Αυτοί οι φίλοι ερχόμενοι σε επαφή με το δικό μου σκυλάκι, αποφάσισαν να ξεπεράσουν την απειρία τους με τα τετράποδα και να προχωρήσουν σε μια υιοθεσία. Κι έτσι ήρθε στη ζωή τους η Ρόζη. Τώρα αν διερωτάται κανείς γιατί τα κοκόνια είναι τόσο υπέροχα θα σας παραθέσω μερικά μόνο από τα χαρίσματά τους .


1ον είναι ατρόμητοι φύλακες. Παρά το μικρό τους μέγεθος είναι διαρκώς σε επαγρύπνηση και δεν αφήνουν να περάσει στο σπίτι ούτε κουνούπι.


2ον δένονται με όλα τα μέλη της οικογένειας και είναι φιλικά με όλα τα κατοικίδια


3ον είναι πολύ ανθεκτικά στην υγεία τους και ξέρουν πώς να επιβιώσουν ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες.


4ον είναι πάρα πολύ πιστά. Ακόμα και στη βόλτα τους αρνούνται στις πολλές οικειότητες με ξένους περαστικούς προσέχοντας πάντα μην πάθει κάτι το αφεντικό τους.


5ον απεχθάνονται την βία. Αν για οποιοδήποτε λόγο αντιλήφθην κάποια επιθετική κίνηση από ένα μέλος της οικογένειας προς κάποιο άλλο αντιδρούν άμεσα και επεμβαίνουν.6ον είναι οι καλύτεροι σύντροφοι και δένονται πολύ με τους ασθενείς ενός σπιτιού. Αν δηλαδή υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας με προβλήματα υγείας, επικεντρώνουν την προσοχή τους σε αυτό το πρόσωπο.


7ον έχουν μεγάλη καρδιά. Δεν τρομάζουν από μαλώματα κι ούτε κρατούν κακία. Αντιθέτως έχουν μεγάλη προθυμία για πειθαρχία και μια ξεχωριστή ικανότητα να μαθαίνουν καινούρια πράγματα ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία.


8ον είναι πανέμορφα με μεταξένιο τρίχωμα. Είναι πραγματικά σαν λούτρινα αρκουδάκια που γεμίζουν την αγκαλιά σου.


9ον έχουν μεγάλη υπομονή με τα παιδιά και τα άλλα ζωάκια.


10ον κυνηγούν έντομα και ποντίκια. Ναι, ναι όπως το ακούσατε. Διαθέτουν μια μοναδική δεξιοτεχνία στο να πιάνουν μύγες και κουνούπια κυριολεκτικά στον αέρα. Τα αντανακλαστικά τους είναι ταχύτατα και οι αισθήσεις τους συναγωνίζονται αυτές των κυνηγετικών. 


11ον είναι τρομεροί εκπαιδευτές. Τα ενήλικα κοκόνια έχουν μια έμφυτη τάση να κηδεμονεύουν τα μικρότερα ηλικιακά σκυλιά και να τους μαθαίνουν πράματα. 

12ον είναι μονίμως χαρούμενα και ενθουσιασμένα και έχουν απέραντη ευγνωμοσύνη απέναντι σε αυτούς που τα ευεργετούν.

13ον δεν ενδίδουν στα καλοπιάσματα των ξένων. Έτσι και αντιπαθήσουν κάποιον, δεν αλλάζουν γνώμη με τίποτα.

Σε αυτό το σημείο όμως επειδή δέχομαι πολλά μηνύματα ενδιαφερόντων, θέλω να τονίσω πως το δικό μου κοκονάκι το μάζεψα αδέσποτο από το δρόμο και δεν το υιοθέτησα από κάποιον εκτροφέα. Όσο για το σκυλάκι της φίλης μου έψαξα στο ίντερνετ να βρω αγγελίες για μικρόσωμα αδέσποτα και βρήκα αυτό που είχε τα περισσότερα χαρακτηριστικά κοκονιού. Πολλοί φίλοι αναγνώστες μου ζητούν να τους βρω κοκόνι για υιοθεσία και προφανώς θα εννοούν καθαρόαιμο κοκόνι. Η δική μου πρόταση είναι να αναζητήσουν κάποιο αδέσποτο που έχει ανάγκη από οικογένεια. Τα χαρακτηριστικά των κοκονιών είναι τόσο εμφανή που μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ένα κοκόνι μέσα σε πολλά αδέσποτα. Στο facebook υπάρχουν πάρα πολλές σελίδες προώθησης μικρόσωμων σκύλων αλλά και στο ίντερνετ υπάρχουν γενικώς  ιστοσελίδες ηλεκτρονικών αγγελιών σαν το http://www.aggeliopolis.gr/. Το λέω αυτό για να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω διασυνδέσεις με άτομα που διαθέτουν καθαρόαιμα κοκόνια. Είμαι εθελόντρια που ασχολείται αποκλειστικά με αδέσποτα σκυλάκια, δραστηριοποιούμαι στην περιοχή όπου διαμένω και φροντίζω τα αδέσποτα της γειτονιάς μου. Είμαι φύση και θέση υποστηρίκτρια των αδέσποτων σκύλων και όλη μου την αγάπη την προσφέρω σε αυτά. Το μόνο που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τους φίλους που αναζητούν κοκόνι είναι να αναδημοσιεύσω όποια αγγελία πέσει κατά τύχη στην αντίληψή μου. 

Ένα δεύτερο πράγμα που θέλω να τονίσω σαν θερμή παράκληση είναι το εξής. Υπάρχουν πολλά ενήλικα αδέσποτα κοκονάκια που ζητούν  σπίτι. Μην απαξιώνετε τα ενήλικα σκυλάκια, ξέρω πως ένα κουταβάκι είναι πάντα πιο χαριτωμένο αλλά τα ενήλικα σκυλιά έχουν κι αυτά την ανάγκη μας.

Σας παραθέτω κι αυτόν τον σύνδεσμο με μια σχετική κοκονο-σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/KokoniEllenikosSkylosSyntrophias


Ευχαριστώ πολύ για την κατανόησή σας

Η μικορύλα Ρόζη, 8μηνών


Σχόλια

Ο χρήστης Ariadni St. είπε…
Θέλω να τα φιλήσω :D
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γνωρίζει κάποιος που μπορώ να βρω ? Είμαστε οικογένεια με μια κόρη 7 χρονών και ψάχνουμε το πρώτο μας κατοικίδιο .
Γράψτε στο czakkas@hygenic.com
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
σας εχω στειλει μειλ και μπορω να σας στειλω φωτο να δειτε υπαρχει καποιο μικροσωμο που μοιαζει πολυ με κοκονι και ειναι αδεσποτακι.μαρια
Ο χρήστης Christina Andromeda είπε…
Στείλτε άλλη μία φορά το mail,γιατί δε μου ήρθε ακόμα κάτι. Ναι στείλτε και μια φωτογραφία να το προωθήσουμε μήπως το θελήσει κανείς. Ευχαριστώ για το πέρασμα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χα χαχα... !!!! Στην πρώτη φωτό που βάλατε... δεξιά στο σκαλάκι είναι το σπίτι μου...!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γεια χαρά ενδιαφερόμαστε για να υιοθετήσουμε κοκόνι,είμαστε τριμελής οικογένεια με ένα παιδάκι 4 χρονών.Αν βρεθεί κάτι κατά προτίμηση θηλυκό επικοινωνήστε στο buddella@yahoo.com ευχαριστώ πολύ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΚΟΚΟΝΙ: Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΤΣΑ ΣΚΥΛΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/09/blog-post_2316.html
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλησπέρα, θα ήθελα να σας αναφέρω και εγώ πως όντως η συγκεκριμένη ράτσα είναι αξιολάτρευτη.
Τον Φεβρουάριο μας έφυγε από τη ζωή ο γλυκός μας Ερμής (mastino napolitano).Στο τέλος Μαϊου ήρθε στο σπίτι μας η Ζήνα, ένα γλυκό κοκόνι δώρο του κουμπάρου μας από γέννα που έγινε σε ένα χωριό των Ιωαννίνων. Δεν ξέραμε την ράτσα, δεν ξέραμε από μικρά σκυλιά, δεν..... Καταλήξαμε να είμαστε όλοι ερωτευμένοι μαζί της!!!
Δεν μπορώ να σας περίγραψω τη χαρά που μας δίνει!! Ένα θα σας αναφέρω η μητέρα μου που μένει δίπλα μας και δεν αντέχει τα σκυλιά γενικώς, δεν μπορεί χωρίς τη μικρή , κάνει σαν μικρό παιδί μαζί της!! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αγοράζουμε, υιοθετούμε ..... άλλες ράτσες και δεν προτιμούμε την ομορφότερη, αρχαιότερη και την πιο έξυπνη ράτσα "κοκόνι"!! Μόνο αν συναστραφείτε ένα τέτοιο σκυλάκι θα καταλάβετε!! Καλό βράδυ
Ψαχνω ενα κοκονι θυλικο κουταβι οποιος ξερει κατι να στηλει email altetclimamosxovisbolakis@gmail.com
Ο χρήστης katerina είπε…
Κι εγώ θέλω για τα κοριτσια μου ένα κοκονακι (ας μην ειναι και μονο κοκονι)κατά προτίμηση αρσενικό μικρό σε ηλικία και πολύχρωμο.... Ευχαριστώ...email :alkat74@yahoo.gr
Ο χρήστης Unknown είπε…
Την δικη μου την βρηκα στο δρομο.αγνοουσα οτι υπηρχε αυτη η ρατσα μεχρι που πηγαμε στον κτηνιατρο.οντως τρελαινεται για μυγες κ περιστερια κ νομιζω οτι ειναι το καλυτερο σκυλι του κοσμου.αγαπαει διχως ορια κ το δειχνει.
Ο χρήστης sue er είπε…
Την δικη μου την βρηκα στο δρομο.αγνοουσα οτι υπηρχε αυτη η ρατσα μεχρι που πηγαμε στον κτηνιατρο.οντως τρελαινεται για μυγες κ περιστερια κ νομιζω οτι ειναι το καλυτερο σκυλι του κοσμου.αγαπαει διχως ορια κ το δειχνει.
Ο χρήστης Euthumios Charalampous είπε…
Pedia kalispera. Endiaferome na vro ena neogenito arseniko. Einai epigon eixa ena kai itan 15 eton. Proxtes vradi ton vrikame nekro... Exo to koritsaki mou 3 eton pou ton anazita. Sas parakalo thelo ena neogenitoooo

Δημοφιλείς αναρτήσεις