18 Δεκεμβρίου 2012

Χειροτεχνίες...ΒΑΡΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

 

 

art with cigarette packs

 

Πώς να αξιοποιήσεις τα πακέτα των τσιγάρωνΑυτό το πακέτο πραγματικά θα μπορούσε να σταθεί αφορμή για να αρχίσω το τισγάρο. Αντ' αυτού μάζεψα όλα τα πακέτα που μπορούσα να βρω από φίλους καπνιστές και έφτιαξα μία μικρή σύνθεση για τον τοίχο. Θα μπορούσα να είχα συλλέξει και περισσότερα αν δεν πήγαινε η τιμή τους στα ύψη...Εργοθεραπεία.

 

 

KNITTED BALLS 

ΠΛΕΚΤΕΣ ΜΠΑΛΕΣ

 

 Καθότι αργία μήτηρ πάσης κακίας, δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχολυτικό από το να γεμίζει κανείς τον ελεύθερο χρόνο του με δημιουργικές ασχολίες. Το πλέξιμο των γιαγιάδων μας έχει γίνει νέα μόδα πλέον και όχι άδικα. Τα εργόχειρα και γενικά οι χειροτεχνίες έχουν ένα μοναδικό τρόπο να διώχνουν μακριά την κούραση και τους λογισμούς. Την στιγμή που ο νους σου συγκεντρώνεται στο να μην χάσει τις θηλιές και το σχέδιο, όλες οι άλλες σκέψεις αποδυναμώνονται και σιγά, σιγά χάνονται. Και στην τελική αυτή δεν είναι όλη η πηγή της κούρασής μας; Η ψυχική κόπωση που κατακερματίζει το νου με χίλιες δυο σκέψεις και έγνοιες τις οποίες η υπερανάλυση τις γιγαντώνει και τις καθιστά βίωμα και τρόπο ζωής. 
       Παραβλέποντας όμως αυτήν την ψυχοθεραπευτική διάσταση των εργόχειρων, η χαρά και μόνο του να φτιάξεις κάτι καινούριο μόνος σου από την αρχή είναι μοναδική εμπειρία. Αυτή η μικρή ιεροτελεστία του να επιλέξεις τις πρώτες ύλες και με αυτές να ξεκινήσεις δειλά δειλά να μορφώνεις μία ιδέα και σταδιακά να την υλοποιείς μέχρι να γίνει ένα ολοκληρωμένο αντικείμενο, δίνει άλλη διάσταση σε αυτό που έχεις φτιάξει. Το αντικείμενό σου φέρει πάνω του τον μόχθο σου και την πνοή σου.
 Συνήθως τα πράγματα που αγοράζουμε τείνουμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να τα βαριόμαστε και όταν παλιώσουν πολύ να τα πετάμε. Μοναδικός λόγος για να κρατήσεις κάτι είναι να του έχεις δώσει συναισθηματική αξία, συνδέοντάς το με κάποιες όμορφες καταστάσεις ή ένα αγαπημένο πρόσωπο, ειδάλλως τίποτα δεν έχει αξία αν περάσει η χρησιμότητά του. Τα πραγματάκια όμως που φτιάχνουμε μόνοι μας, έχουν αλλιώτικη αξία, είναι απαλλαγμένα από την έννοια του εφήμερου, είναι κατά κάποιο τρόπο παντοτεινά.

     Αρκετά όμως με την εισαγωγή. Το βασικό θέμα της ανάρτησης είναι αυτές οι μικρές πλεκτές μπαλίτσες που βλέπετε στις φωτογραφίες. Δεν έχουν τόση αξία από μόνες τους, αλλά αν κάποιος μάθει την τεχνική μπορεί να ξεκινήσει να φτιάχνει υπέροχα πλεκτά παιχνίδια, στολίδια και διακοσμητικά αντικείμενα. Για όποιον ένδιαφερθεί να δοκιμάσει την τύχη του στην κατασκευτή τους, παραθέτω ένα άκρως κατατοπιστικό βιντεάκι που βρήκα στο youtube

     
        

 

 

 


14 Δεκεμβρίου 2012

Αρχιτεκτονική

 

 

DANCING HOUSE

 

 

 

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν το χάρισμα της φωτογένειας και στις φωτογραφίες φαίνονται πολύ πιο εντυπωσιακοί από ότι στην πραγματικότητα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα κτίρια που προβάλλονται πολύ, μέσα από αρχιτεκτονικά περιοδικά και δημοσιεύσεις. Τις περισσότερες φορές ο φακός υπερτονίζει τις χάρες του κτιρίου και καμουφλάρει τις όποιες ατέλειες του ίδιου του οικοδομήματος καθώς και του περιβάλλοντα χώρου. Το εν λόγω κτίριο το είχα συναντήσει σε πάμπολες συλλογές σύγχρονης αρχιτεκτονικής και μου φαινόταν τόσο διαφορετικό και παραμυθένιο από όσα είχα συνηθίσει να βλέπω γύρω μου, μέχρι τη στιγμή που μου δόθηκε η ευκαιρία να το επισκεφτώ από κοντά. Η έκπληξη ήταν μάλλον ευχάριστη γιατί το θέαμα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό από τις εικόνες. 
Η προνομιούχα γωνιακή θέση του οικοπέδου στις όχθες του ποταμού Vltava  σε συνδυασμό με το λυρικό μέτωπο των μπαρόκ προσόψεων των λοιπών κτιρίων της Πράγας, αναδεικνύουν τις πρωτότυπες γραμμές του dancing house
Το dancing house είναι πάνω από όλα ένα χαρούμενο κτίριο που θεραπεύει την όραση και προβάλλει μία διαφορετική αισθητική, περισσότερο θεατρική και αφηγηματική. Αυτό προσυπογράφεται εξάλλου και από το αρχιτεκτονικό στυλ του κτιρίου, αυτού της αποδόμησης (deconstructivism)  που είναι επι της ουσίας μια σύγχρονη εκδοχή της μπαρόκ αρχιτετκονικής που αποσκοπεί στο να πλάσει μία μεταφυσική πραγμαστικότητα μέσα από την έντονη δραματικότητα, τις οφθαλμαπάτες, την πλαστικότητα των γραμμών και την διαστρεύλωση της προοπτικής.  
      

  


αρχιτέκτονες: Frank Owen Gehry, Vlado Milunić
έτος ανέγερσης: 1995

τόπος: Πράγα, Τσεχία

χρήση: γραφεία της Nationale-Nederlanden

13 Δεκεμβρίου 2012

Το ελληνικό κοκόνι


Η Μπούγκη δεν είναι ένα απλό σκυλί που σου κρατάει συντροφιά, η Μπούγκη είναι όλα τα σκυλιά του κόσμου μαζί, σε συσκευασία δώρου.     Όταν ακούει κουδούνι τρέχει στην πόρτα, όταν βλέπει ξένους να πλησιάζουν το σπίτι, βγάζει δόντια, όταν δεν χωνεύει τους μουσαφίρηδες τους σπρώχνει να φύγουν από το σπίτι, όταν ακούει λογομαχίες κάνει τον διαιτητή, όταν πάλι βλέπει αγκαλιές και φιλιά κουνάει την ουρά της χαρούμενα και χοροπηδά, όταν βλέπει μύγες τσαντίζεται και τις κυνηγάει μέχρι να τις πιάσει στον αέρα, όταν βλέπει κουτάβια ή άλλα μικρόσωμα ζωάκια τα βάζει σε τάξη και σε μαλώνει αν τα σηκώσεις στον αέρα, δεν έχει τάσεις φυγής ούτε καν κατά την περίοδο του οίστρου της και σου δείχνει την πόρτα όταν θέλει να πάει προς ''νερού'' της. 


 Ηιστορία της έχει κάτι από Ξανθόπουλο. Ένα πεντάρφανο κουτάβι που σταμάτησε στις ρόδες ενός αυτοκινήτου στη μέση ενός ξεχασμένου χωραφόδρομου. Για πολλά χρόνια την υπολογίζαμε για κοπροσκυλάκι αγνώστου πατρός, μέχρι που πέσαμε σε ένα ολόιδιο σκυλάκι στο δρόμο, του οποίου το αφεντικό μας διευκρίνισε ότι τα σκυλάκια αυτά λέγονται κοκόνια. Άλλο και τούτο, σκεφτήκαμε. Τι είναι αυτό το ''κοκόνι'' πρώτη φορά το ακούγαμε. Ψάξε, ψάξε, βρήκαμε πως πρόκειται για μία ξεχασμένη ελληνική ράτσα που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και πως η ετοιμολογία της λέξης σημαίνει μικρόσωμος σκύλος. Ποσώς μας ένοιαξε το γεγονός πως το μικρό μας αλητάκι μας βγήκε αρχοντοπούλα, αλλά η ράτσα αυτή δεν απαριθμεί και πολλά μέλη και τα χαρακτηριστικά της την καθιστούν το καλύτερο τετράποδο που θα μπορούσε να έχει μια οικογένεια στο σπίτι της. Μια παρορμητική σκέψη βέβαια που μας πέρασε από το μυαλό ήταν να της βρούμε γαμπρό για να κρατήσουμε έναν απόγονό της, αλλά η ηλικία της (8 ετών) είναι μάλλον απαγορευτική για τέτοιου είδους εγχειρήματα και εξάλλου υπάρχουν πάρα πολλές ψυχούλες εκεί έξω που αποζητούν μια οικογένεια. Αυτό όμως που έχω διαπιστώσει βιωματικά από την συμβίωσή μου με τα κατοικίδια είναι πως πρέπει αν αφήνεις τον σκύλο να σε διαλέξει εκείνος και τότε θα σου χαρίσει όλη του την αγάπη και την αφοσίωση απλόχερα!   

 
 
12 Δεκεμβρίου 2012

Αδέσποτες ψυχέςΜΙΚΡΕΣ ΨΥΧΟΥΛΕΣ


        Ήταν Κυριακή πρωί όταν οι μικρές ψυχούλες, μου χτύπησαν την πόρτα. Λίγα κλαψουρίσματα και τέσσερις μουσούδες να τρυπώνουν στα κάγκελα της αυλόπορτας. Πώς να μην ραγίσει η καρδιά σου και να μην ανοίξεις το σπιτικό σου σε αυτά τα πλασματάκια που μόνο χαρά έχουν να σου δώσουν. Σαφώς και η φιλοζωία δεν πρέπει να υποκαθιστά την αγάπη μας  για τον άνθρωπο αλλά ετούτη εδω, είναι μια αγάπη αλλιώτικη που ασκεί και εκπαιδεύει την καρδιά σου στο απόλυτο δόσιμο. 
Όταν έχεις απέναντί σου μια αθώα ψυχούλα δεν κρατάς άμυνες, δεν προβληματίζεσαι για το αν αργότερα εξαπατηθείς ή παραπλανηθείς. Αδειάζεις ολοκληρωτικά και σου φεύγει όλη η ψυχική και σωματική κούραση. Και η υπευθυνότητα που πρέπει να δείξεις στην φροντίδα των μικρών σου φίλων σου δείχνει πως να έχεις συνέπεια στη ζωή σου. Έτσι καλλιεργείται η αγάπη, από τα μικρά πραγματάκια στα μεγάλα. Οι άνθρωποι πολλές φορές μας κουράζουν και αντίστοιχα τους κουράζουμε κι εμείς. Τούτα δω τα πλασματάκια όμως διαβάζουν την ουσία μας κάτω από την επιφανειακή μας διάθεση. Σου χαρίζονται ολοκληρωτικά και αυτό είναι βάλσαμο για την κουρασμένη μας ψυχή.  


6 Δεκεμβρίου 2012

PRAGUE (Πράγα IV )ΠΡΑΓΑ IV

PRAGUE IV 

Namesti Republiky

Πλατεία Δημοκρατίας

 

 

Το αρχιτεκτονικό προφίλ της Πράγας είναι ένα μωσαϊκό γοτθικού, μπαρόκ ρυθμού και Art Nouvuae στυλ. Τα οικοδομήματα των αντίστοιχων ρυθμών εναλλάσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε το οπτικό αποτέλεσμα να είναι ένας διάλογος ανάμεσα στην αυστηρότητα και τον εύθυμο ρομαντισμό.   Στην Πλατεία Δημοκρατίας αυτή η αντιπαραβολή έχει μία μοναδική ένταση και μία ξεχωριστή αισθητική αξία μιας και το κτίριο της Κοινότητας    ( Municipal House) είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα art nouveau κτίρια τόσο της πόλης όσο και της Ευρώπης γενικότερα. Ακριβώς δίπλα σε αυτό το κτίριο δεσπόζει ένας μεσαιωνικός, γοτθικός πύργος γνωστός με το όνομα Powder Tower ή Powder Gate, ο οποίος αποτελεί μία από τις 13 πύλες της Πράγας, απομεινάρι της παλιάς οχυρωματικής περιβολής της πόλης. 
 
Για να σχολιάσετε

Για να σχολιάσετε

my store on etsy

thank you

thank you

instagram

Instagram

Μουσαφίριδες

Blogger Widgets